Biserica Ortodoxă "Sfântul Dumitru cel Nou"

Cluj-Napoca

Istoricul Parohiei

 

Pace celor ce vin - Bucurie celor ce rămân - Binecuvântare celor ce pleacă

 
Hram
Slujitori
In memoriam
Programul liturgic
Comitete administrative
Revista "Lumină lină"
Viaţa Parohiei
Ştiri de ultima oră
Învăţătura ortodoxă
Tinerii din Parohie
Activităţi
Galerie foto
Au nevoie de noi
Link-uri utile
Date de contact
Prima pagină
 
Viaţa Parohiei  

Noutatile din Parohia noastra, se regasesc pe pagina de Facebook

9 iunie 2022 - Elevii de clasele 0 - 4 de la Colegiul National Pedagogic "Gheorghe Lazar" din Cluj-Napoca, insotiti de doamnele invatatoare si D-na profesoara de religie Ionita Timis, in vizita la biserica noastra! Au cantat si s-au rugat precum ingerii, au primit daruri si au promis ca o sa mai vina! Parintele Paroh Iacob Cismas le-a multumit, le-a vorbit despre Casa lui Dumnezeu, iubirea oamenilor si faptele bune!
Dumnezeu sa ii ocroteasca pe toti copiii nostri!!! Felicitari cadrelor didactice, parintilor si bunicilor!!!

O galerie cu fotografii o găsiți  AICI


 

25 decembrie 2021 - Azi in biserica noastra!! Preotii si poporul credincios colindand.... Va colindam si pe dumneavoastra... Nasterea lui Hristos sa va fie cu folos!!!. Preot Paroh Iacob Cismaș

 

În ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, miercuri, 27 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” din cartierul clujean Gheorgheni, cu prilejul hramului.



Sursa imaginii: https://www.mitropolia-clujului.ro/wp-content/uploads/2021/10/MTR_1757-1.jpg

De la ora 10:00, în biserica parohială, singura din municipiul Cluj-Napoca ocrotită de Sfântul Dimitrie Basarabov, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici.

Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Iustin Tira, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Iacob Cismaș, preotul coslujitor Andrei Dutca, preotul Ciprian Taloș (Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca) și preotul pensionar Gheorghe Gotea.

După citirea pericopei evanghelice, pornind de la pilda vieții Sfântului Cuvios Dimitrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a spus credincioșilor prezenți că „jugul lui Hristos aduce odihnă”. Ierarhul a mai arătat că liniștea și pacea se dobândesc doar cu o viață creștină autentică.

În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. De asemenea, la finalul slujbei, le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de cântăreți al parohiei.

La final, părintele paroh Iacob Cismaș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” din Cluj-Napoca își are originea în vechea capelă de pe fosta stradă 11 iunie (astăzi Take Ionescu), nr. 86, din cartierul clujean Gheorgheni, amenajată în anul 1971 de preotul Gheorghe Mureșan pentru credincioșii din Cluj-Borhanci.

Începând cu anul 1993, preotul Ioan Bancoș a făcut demersurile necesare pentru ridicarea unei noi biserici pentru creștinii din cartierul Gheorgheni, iar în 26 octombrie 1997, Mitropolitul Bartolomeu Anania pune piatra de temelie a bisericii. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 28 octombrie 2018, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Lăcașul de cult deține unul dintre veșmintele care a acoperit moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor, aflate la Catedrala Patriarhală din București.

În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Iacob Cismaș, avându-l alături pe preotul Iustin Tira, care este și vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, și pe preotul Andrei Dutca.

Mai multe fotografii AICI 

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ne-am stâmpărat dorul de Paști!!!! Soborul de preoți și Consiliul parohial la înălțime... Poporul lui Dumnezeu - prezența nobilă, tainică prin manifestare și asumare a credinței iar strana în acorduri divine!!!! Va mulțumesc tuturor celor ce ați jertfit și nu mai am de spus decât 3 cuvinte... HRISTOS A ÎNVIAT!!!

Preot Paroh, Iacob Cismaș

 

Mulțumim D-nei preotese Monica Cismaș pentru Pășcuțele făcute cu multă dragoste!

La strană, pe lângă căntăreții Parohiei noastre, Lupaşcu Ionuţ si Scridon Dorian au fost prezenți și frații Coltan si Casian Cismaș, cărora le mulțumim din suflet!

Mai jos aveți un mic fragment din acordurile divine ale interpretării stranei.

Paste2021

 

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat luni seara, 5 aprilie 2021, la Biserica „Sfântul Dimitrie cel Nou” Cluj-Napoca, un eveniment aniversar în cinstea părintelui Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață.


Desfășurarea evenimentului AICI

O galerie cu fotografii o găsiți  AICI

 

Cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, rostit cu ocazia aniversării a 70 de ani de la nașterea părintelui Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, luni seara, 5 aprilie 2021, la Biserica „Sfântul Dimitrie cel Nou”


 

Cuvântul părintelui Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, rostit cu ocazia aniversării vârstei de 70 de ani, luni seara, 5 aprilie 2021, la Biserica „Sfântul Dimitrie cel Nou”



 

La mulți și binecuvăntați ani, Părinte Vicar Iustin Tira!!!

videoclip 1   videoclip 2  

Mitropolitul Andrei: „Părintele vicar Iustin Tira – slujitor al lui Dumnezeu, al Bisericii și al poporului dreptcredincios”

 

Eleganța unei slujiri de o viață
de Pr. lect. univ. dr. Bogdan IVANOV

27.10.2020 - Hram Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov!

Hram la singura biserică clujeană ocrotită de Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou

 

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, slujire duhovniceasca, cuvânt magistral!
Slujire cu suflet și pricepere! Mulțumiri minunatului nostru protopop Alexandru Ciui, dragului diacon Iustin, cu frumoasa slujire și bunilor colegi și consilieri/comitet,  pentru organizare! Strana la înălțime! Poporul cu dor și drag! Sfinte Dimitrie ocrotește țara și poporul!

Preot Paroh, Iacob Cismaș

 

27.10.2020 - Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou,  hramul Sfintei noastre biserici!
 

Ne bucuram de prezenta harica a

 Inaltpreasfintitului Părinte și Mitropolit Andrei!
 

Va așteptam cu drag la rugaciune!!!

 

Preot Paroh, Iacob Cismaș

28 mai 2020

 

 

ANUNȚ IMPORTANT PT CREȘTINII ORTODOCȘI DIN PAROHIA SF. DUMITRU CEL NOU, CLUJ NAPOCA!!
NU MAI E VALABIL NIMIC DIN CE AM COMUNICAT PANA ACUM!!!
IATĂ CUM PROCEDAM ÎN SITUAȚIA LIMITA ÎN CARE AM FOST PUSI:
VINERI ÎNTRE ORELE 10 ȘI 17 O MAȘINĂ DE LA PAROHIE CONDUSA DE PRIMUL EPITROP VA TRECE PRIN FATA BLOCURILOR ȘI VOR ADUCE MICI PACHETELE DE "PAȘTI" CARE VOR FI ÎNMÂNATE UNUI REPREZENTANT DE PE FIECARE SCARA, LA LIMITA IEȘIRII DIN BLOC.
VA RUGAM URMĂRIȚI ȘI VA ANUNȚAȚI UNII PE ALȚII, DOAR CEI CE DORESC SA PRIMEASCĂ...
ACȚIUNEA CONTINUA ȘI SÂMBĂTĂ DACĂ NU TERMINAM..
MAI Revenim,
Paroh, Iacob Cismas
Tel. 0757032973

 

Transmisiune în direct din Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca de "Intrarea Domnului în Ierusalim", duminica a 6-a din Post (a Floriilor).

 

28 octombrie 2018 - Biserica Ortodoxă Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”, Cluj - Napoca a fost sfințită

Câteva imagini din Parohia noastră, de la această deosebită Sărbătoare le puteţi vizualiza aici!

Duminică, 28 octombrie 2018, începând cu ora 8:30 a fost săvârșită slujba de sfințire a bisericii noastre, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, fiind înconjurat de un sobor de 50 de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: vicarul eparhial – pr. Iustin Tira, secretarul eparhial – arhim. Benedict Vesa, consilierul administrativ-bisericesc – pr. Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – pr. Alexandru Constantin Ciui, protopopul de Cluj I – pr. Dan Hognogi, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru, inspectorul eparhial – pr. Vasile Nemeș, preotul paroh Iacob Cismaș, alături de alți preoți invitați., iar de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie, iar cuvântul de învățătură, a fost intitulat „Zeflemiștii din casa lui Iair”.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat pr. paroh Iacob Cismaș și pr. Iustin Tira, vicar eparhial și preot slujitor al parohiei „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” – Crucea Transilvană pentru clerici, iar pr. Andrei Dutca, preot slujitor al parohiei „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” și pr. Damian Tuluc, pictorul bisericii – Crucea Arhiepiscopală.

Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni a fost acordat prim-epitropului Cristian Marina și epitropului ing. Călin Neamțu. De asemenea, au primit distincții și diplome de aleasă cinstire toți cei care au ajutat la ridicarea sfântului lăcaș, precum și consiliul și comitetul parohial.

În cadrul slujbei, a fost hirotonit diacon dr. Lucian Nicodim Codreanu.

Un grup de elevi de la Școala Generală „Nicolae Titulescu” a interpretat cântări religioase și patriotice, coordonați de doamna prof. Ioana Martin și doamna prof. Monica Cismaș.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, dirijat de Dl. Corneliu Felecan, dirijorul Corului Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

După Sfânta Liturghie a fost prezentată cartea „Biruință sau moarte. O poveste despre frați”, scrisă de D-na Emilia Cismaș, istoric în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

La final, părintele paroh Iacob Cismaș a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă comunității și tuturor celor prezenți.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei - cuvânt de învățătură, „Zeflemiștii din casa lui Iair”.

Interviu Pr. Paroh Iacob Cismaș

Interviu Pr. Iustin Tira - vicar eparhial

Noutatile din Parohia noastra, se regasesc pe pagina de Facebook

 
Boboteaza 2017-foto:Ștefan Martinescu
Mulțumim creștinilor c-au primit Iordanul în case!
 

 

 
Al doilea hram si sfintirea icoanei Maicii Domnului la parohia noastra! Multumim pentru slujire si inaltator cuvant pr. Arhim.Benedict Vesa! Si pr diacon Petru Buta! Multumiri si familiilor donatoare!

 

Micii crestini la ziua de pictura si binemeritata agapa de dupa

 https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1590155957978167&id=100009513332418

O duminică binecuvântată în prezența Pr. Prof. Univ. dr. Valer Bel

O duminică binecuvântată în prezența Pr. Prof. Univ. Dr. Valer Bel

Posted by Parohia "Sf. Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca on 27 Martie 2016

23 martie 2016 - Atelierul de pictură al Micilor Creştini din parohia noastră 

Atelierul de pictură al Micilor Creştini din parohia noastră☺

Posted by Parohia "Sf. Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca on 23 Martie 2016

24 Ianuarie 2016 - Sărbătorirea Micii Uniri şi vernisajul intitulat "Satul românesc prin ochii copiilor", în prezența domnului profesor doctor Mircea Bertea, director al Colegiului Național Pedagogic ,,Gh. Lazăr" din Cluj-Napoca şi a grupului de elevi condus de doamna profesor Ionița Timiş. 

Sărbătorirea Micii Uniri şi vernisajul intitulat "Satul românesc prin ochii copiilor", în prezența domnului profesor...

Posted by Parohia "Sf. Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca on 24 Ianuarie 2016

6 Ianuarie 2016 - Slujba de sfințire a apei - Boboteaza

Slujba de sfințire a apei~Boboteaza

Posted by Parohia "Sf. Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca on 6 Ianuarie 2016

 

31 Decembrie 2015

Trecerea dintre ani in rugaciune. La multi ani!

 

Trecerea dintre ani în rugăciune. La mulți ani!

Posted by Parohia "Sf. Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca on 31 Decembrie 2015

 

Te Deum la trecerea dintre ani! An nou fericit va dorim!

Te Deum la trecerea dintre ani! An nou fericit va dorim!󾔗

Posted by Parohia "Sf. Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca on 31 Decembrie 2015

 

Crăciunul în parohia noastră󾰀 Crăciun fericit va dorim!

Posted by Parohia "Sf. Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca on 25 Decembrie 2015

Colindul copiilor pentru Moş Crăciun󾔓 Sărbători Fericite!󾌸

Posted by Parohia "Sf. Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca on 25 Decembrie 2015

 

20 Decembrie 2015

Mulțumim Grupului "Izvoare" pentru colindul străbun adus cu atâta drag în biserica noastră!

Colind Grupul Izvoare împreună cu poporul󾠔󾠀

Posted by Parohia "Sf. Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca on 20 Decembrie 2015

 

Mulțumim Grupului Izvoare pentru colindul străbun adus cu atâta drag în biserica noastră!󾌸

Posted by Parohia "Sf. Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca on 20 Decembrie 2015

Seara de Crăciun a Micilor Creştini-secvente

Seara de Crăciun a Micilor Creştini-secvente😇󾔒󾔐󾔗

Posted by Parohia "Sf. Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca on 13 Decembrie 2015

 

Colindul părinților

Colindul părinților󾌳

Posted by Parohia "Sf. Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca on 14 Decembrie 2015

 

 

6 DECEMBRIE 2015 Sfântul Ierarh Nicolae - Arhiepiscopul din Mira Lichiei

Viaţa, acatistul si icoanele Sfântului Nicolae aici!

 

30 noiembrie 2015 - Sfântul Apostol Andrei, cel întîi chemat.

Viaţa, acatistul si icoanele Sfântului Andrei aici!

 

 Întreaga Parohie îi doreşte Părintelui Andrei Dutca şi celor ce poartă numele de Andrei sau Andreea un călduros "La mulţi ani!", multă sănătate şi viaţă lungă.

 

27 octombrie 2015

Sărbătoare mare în Parohia noastră, am prăznuit hramul, pe Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou. Mulțumim soborului de preoți, doamnelor preotese, corului, consiliului şi comitetului parohial! Mulțumim, deopotrivă, directorilor şcolilor din parohie, profesorilor de religie şi "micilor creştini" implicați în proiectul "Preotul şi Biserica în viața mea". Felicitări tuturor!

 

Pr. Paroh Iacob Cismaş

   

Cateva imagini din Parohia noastră, de la aceasta Deosebită Sărbătoare le puteţi vizualiza aici!

Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului în Parohia noastră

Carte unicat in cultura romana: Jurnalul unui taran, tinut timp de 44 de ani

Simion Cismaș din Monor, CĂLINDAR 1937-1981

VOLUMUL I 1937-1948 ...Vuete grele și înfioroasă de război...
VOLUMUL II 1949-1960 ...Politică periculoasă
VOLUMUL III 1961-1970 ...ce se întâmplă și se petrece...
VOLUMUL IV 1971-1981 ...și povestea continuă



Acesta este jurnalul celui care a fost Simion Cismaş sau „Moşul”, cum l-au alintat cei dragi şi care a scris aproape zilnic, un jurnal, timp de 44 de ani, de la 1 ianuarie 1937, pană în 28 martie 1981. Jurnalul a văzut lumina tiparului, graţie efortului editorial deosebit, depus de D-na Emilia (Lia) Cismaş şi am avut cu toții onoarea să vedem cele 4 volume şi o primă prezentare, chiar în Parohia noastră, prezentare facută de către Pr. Paroh Iacob Cismaş, ambii fiind doi dintre nepoții dragi ai Moşului.
 

Lansarea va avea loc in data de 25 aprilie 2015, ora 14:00, în Cladirea Centrala a Universitătii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, str. Mihail Kogalniceanu nr.1, amfiteatrul "Nicolae Iorga"!

12 aprilie 2015 - Învierea Domnului

 

10 aprilie 2015 - Prohodul Domnului

7 aprilie 2015 - Parohia noastră, a trăit alese sentimente duhovniceşti, la Denia de marti seara, când, poporul creştin s-a împărtăşit cu: har, binecuvântare şi cuvânt duhovnicesc de la Înalt Preasfintitul Părinte Mitropolit Andrei. A fost prezent şi Părintele consilier arhidiacon Claudiu Grama şi preotii bisericii noastre. Îi multumim Părintelui Mitropolit Andrei pentru dragostea cu care a slujit şi a vorbit despre Săptămâna Patimilor în biserica noastră!

6 aprilie 2015 - Biserica în curs de pictare

Nu e usor , dar e frumos! Le multumesc celor ce jertfesc!

 

Pr. Paroh Iacob Cismaş

 

5 aprilie 2015 - Duminica Floriilor în Parohia noastră - Sfânta Împărtăşanie

 

Felicit Consiliul parohial si Comitetul de femei, pentru munca depusa, in organizarea Floriilor!

Felicit, parintii si bunicii, ce inteleg ca, cel mai de pret dar pentru copiii lor, este Hristos - prietenul tinerilor!

 

Pr. Paroh Iacob Cismaş

Copiii Grădiniței "Așchiuță", au primit dezlegare și s-au împărtășit în această dimineață, primind după aceea, anafură și iconițe.

4.04.2015 - Sâmbăta lui Lazăr

4.04.2015 - În Sâmbăta lui Lazăr, Micii Creștini din Parohia noastră au pregătit cu mult drag coșulețul de Paști, pictând ouă și figurine specifice acestei perioade. După munca depusă, au fost răsplătiți cu daruri: cozonaci, dulciuri, prescură și sucuri, oferite, pentru ei, de credincioșii care au făcut parastase pentru sufletele celor plecați pe meleaguri îndepărtate.

 

Marți, 07.04.2015,  ora 18.00, în Săptămâna Patimilor, vom avea deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul comunității noastre pe Înalt Preasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului,  la ceas de rugăciune. Va fi oficiată slujba Deniei.

Vă aşteptăm cu drag!

Pr. Paroh Iacob Cismaş

Simion Cismaș din Monor, CĂLINDAR 1937-1981

VOLUMUL I 1937-1948 ...Vuete grele și înfioroasă de război...
VOLUMUL II 1949-1960 ...Politică periculoasă
VOLUMUL III 1961-1970 ...ce se întâmplă și se petrece...
VOLUMUL IV 1971-1981 ...și povestea continuă

Acesta este jurnalul celui care a fost Simion Cismaş sau „Moşul”, cum l-au alintat cei dragi şi care a scris aproape zilnic, un jurnal, timp de 44 de ani, de la 1 ianuarie 1937, pană în 28 martie 1981. Jurnalul a văzut lumina tiparului, graţie efortului editorial deosebit, depus de D-na Emilia (Lia) Cismaş şi am avut cu toții onoarea să vedem cele 4 volume şi o primă prezentare, chiar în Parohia noastră, prezentare facută de către Pr. Paroh Iacob Cismaş, ambii fiind doi dintre nepoții dragi ai Moşului.

Lansarea volumelor, va avea loc in data de 25 aprilie 2015, ora 14:00, în foaierul Casei Universitarilor al Universității "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca!

 

Ca în fiecare an, Micii creștini ai parohiei noastre se întâlnesc în fiecare sâmbătă din Postul Mare, de la ora 12 la cercul de pictură și activități duhovnicești, în subsolul bisericii. Îndrumați de prof. Monica Cismaș și prof. Ioana Martin, copiii pregătesc sărbătoarea Floriilor și a Sfintelor Paști prin activitățile deja consacrate: pictarea icoanelor, pricesne, povești și pilde duhovnicești, vopsirea unor figurine și ouă specifice.

,,EDITURA RENAȘTEREA ÎN PAROHIILE CLUJENE”
În data de 15.02.2015, la Vecernie, în biserica noastră a avut loc prezentarea Editurii Renașterea și în mod special lansarea cărții ,,Fărâmiturile Ospățului”, a Sf. Ignatie Briancianinov. PC. Pr. dr. Cătălin Pălimaru a făcut o scurtă și frumoasă prezentare a Editurii Renașterea, în calitate de director a acesteia. PC. Pr. dr. Ierom. Benedict Vesa a prezentat cu multă competență cartea sus menționată, captivând în mod real interesul creștinilor noștri. Moderator a fost PC. Pr. Vicar Iustin Tira. Mulțumim Editurii pentru cinstea făcută!

În perioada Postului Sfintelor Paşti, cu multă bucurie, preoții şi credincioşii, din trei parohii clujene, s-au întâlnit la ceas de rugăciune şi cuvânt. Am slujit Taina Sfântului Maslu în parohiile: Sfântul Mina, Naşterea Domnului

şi Sfântul Dumitru cel Nou.
Rugăm pe milostivul Dumnezeu să primească rugăciunile noastre, să tămaduiască şi să întărească în credință poporul dreptmăritor!

În data de 01.03.2015, în cadrul Sfintei Liturghii, comunitatea noastră a sărbătorit o vrednică creştină care a împlinit venerabila vârstă de 100 ani. Preotul paroh, Iacob Cismaş, a ținut un scurt cuvânt de felicitare şi i-a oferit în numele Parohiei, distinsei doamne Maria Olpretean, un buchet de flori şi o icoană a Maicii Domnului.

 
26 decembrie 2014 - În a doua zi de Crăciun, credincioşii şi preoții parohiei  l-au cinstit cu respect pe domnul Macarei Dionisie, membru al parohiei noastre şi fost deținut politic. Domnia sa a fost distins în data de 22 Decembrie 2014 cu ,,Steaua României" în Grad de Cavaler de către Preşedintele României. Cinste şi onoare celor care au suferit pentru neam, credință şi țară!

 

25 decembrie 2014 - Mulțumim grupului de adevărați muzicieni "Ad Libitum Voices" care ne-au făcut onoarea de a aduce colindul străbun în biserica noastră în fața unui număr mare de credincioşi care i-au primit cu bucurie şi mult drag. Le urăm sărbători luminoase atât lor, cât şi dragilor noştri creştini!

18 decembrie 2014 - Bucurie mare la biserica noastra parohială! După slujba vecerniei, preoții şi credincioşii parohiei noastre au fost pătrunşi de bucuria sărbătorilor de iarnă transmis prin colindul cu totul special al grupului Ad Libitum Voices. Le mulțumim talentaților cântăreți pentru această seară minunată, urându-le la randul nostru, sărbători fericite şi multe împliniri!

Astăzi, 17 decembrie 2014, am avut bucuria duhovnicească de a primi colindători în buserica noastră. Preotii şi credincioşii parohiei noastre s-au împărtăşit de frumusetea şi bucuria colindelor româneşti interpretate maestuos de grupul vocal Theotokos. Multumim din suflet tinerilor colindători pentru acest popas şi îi mai aşteptăm cu drag în mijlocul comunitătii noastre parohiale!

Astăzi, 13.12.2014, corul Parohiei noastre, condus magistral de maestrul Corneliu Felecan, a obtinut Locul I la Festivalul-Concurs Interjudetean ,,Cu noi este Dumnezeu", editia a XXV-a, de la Orăştie. Felicităm dirijorul, felicităm coriştii şi toti sustinătorii acestui cor!
Paroh,
Pr. dr. Iacob Cismaş

Melodiile interpretate, se regasesc aici:

1 2 3 4 5 6

 

6 DECEMBRIE 2014 Sfântul Ierarh Nicolae - Arhiepiscopul din Mira Lichiei

Viaţa, acatistul si icoanele Sfântului Nicolae aici!

 

1 DECEMBRIE 2014

La multi ani, România!!!

 La mulţi ani, români!!!

 

30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel întîi chemat.

Viaţa, acatistul si icoanele Sfântului Andrei aici!

 

 Întreaga Parohie îi doreşte Părintelui Andrei Dutca şi celor ce poartă numele de Andrei sau Andreea un călduros "La mulţi ani!", multă sănătate şi viaţă lungă.

8 Septembrie -Naşterea Maicii Domnului

 

In aceasta zi, de mare Sarbatoare, am avut bucuria de a-i avea în mijlocul nostru, pe Pr. Prof. Dr. Valer Bel si Pr. Prof. Dr. Dorel Man.

În data de 30 martie 2014, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru, pe Părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru.

Cateva imagini din Parohia noastra, de la aceasta vizita le puteţi vizualiza aici!

În ziua de 2 martie 2014, a trecut la cele Veşnice, Dl. Breazu Marian, care a fost pentru mulţi ani, Consilier Parohial al Parohiei noastre.

Tată, bunic şi soţ devotat, fiu de Preot, un OM cu suflet mare,  care atât acasă cât şi în familie s-a condus dupa preceptele creştine, urmând Calea lui Hristos, a  fost pentru noi toţi un prieten de suflet. Întreaga Parohie "Sfântul Dumitru cel Nou", al cărui enoriaş a fost, este alături de familia greu încercată în aceste momente.

O lacrimă, un gând curat, speranţa revederii şi exemplul lui Nea Marian este ceea ce ne va rămâne de acum încolo în suflet şi-n inimi.

Bunul Dumnezeu să-l ierte si să-l odihnească!

In cadrul "Festivalului tinerilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului", faza pe Arhiepiscopie, echipa de fotbal a Parohiei noastre "Sfântul Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca a luat locul I!

http://trinitastv.ro/stiri-video/festivalul-tinerilor-din-arhiepiscopia-vadului-feleacului-si-clujului-33426

http://www.mitropolia-clujului.ro/actualitate/224-gala-festivalului-tinerilor-din-eparhie

 

Saptamana tinerilor in Parohia "Sf. Dumitru cel Nou" Cluj-Napoca 

 

In parohia "Sf. Dumitru cel Nou" s-a desfasurat cu ocazia hramului bisericii un proiect in colaborare cu scolile aflate in aria parohiei. Proiectul si-a propus sa puna in valoare calitatile multiple ale copiilor, pe diverse planuri culturale si sportive, angajandu-i pe cei mai talentati intr-o competitie care sa-i evidentieze pe cei mai valorosi. Scolile participante la acest proiect au fost:

 

-Colegiul National Pedagogic "Gh. Lazar"

-Colegiul Tehnic Energetic

-Colegiul Tehnic "Raluca Ripan"

-Colegiul Tehnic de Transporturi "Transilvania"

-Liceul Tehnologic "Alexandru Borza"

-Scoala generala "Nicolae Titulescu"

 

 

Competitia s-a desfasurat pe urmatoarele sectiuni: eseuri si picturi, muzica, dansuri populare, fotbal, baschet si atletism.

S-au implicat profesori de religie, limba romana, arte, sport, muzica.

Castigatorii de la toate sectiunile s-au calificat mai departe la faza pe Protopopiat a Festivalului tinerilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului care va avea loc in 9 noiembrie.

Felicitam conducerea scolilor, profesorii implicati, precum si toti concurentii.

In finala de fotbal: Parohia Sf. Dumitru cel Nou - ASCOR Cluj-Napoca. Parohia Sf. Dumitru, reprezentata de echipa Colegiului Energetic, merge la faza finala, pe 16.11. Din Parohia noastra s-au mai calificat la faza finala Cristina Marina la atletism si Marginean Alin la inot. Felicitam pe toti ceilalti participanti la sectiunile muzica, dans, pictura, media, eseu. Concluzia intalnirilor: avem tineri talentati si inteligenti.

Cateva imagini din Parohia noastra, de la aceasta manifestare le puteţi vizualiza aici!

 

Pr. Paroh Iacob Cismaş

În data de 26 octombrie 2013, am avut bucuria de a-l avea, din nou, în mijlocul nostru pe Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoţi și alţi invitaţi de seamă.

 

 

MITROPOLIA CLUJULUI, MARAMUREŞULUI ŞI SĂLAJULUI

Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului

Protopopiatul Cluj II

PAROHIA SFÂNTUL DUMITRU CEL NOU

 400117, Cluj Napoca, cart. Gheorgheni, str. Unirii, nr. 1A

Tel. 0757032973 

Inspectoratul Şcolar Judeţean   Cluj                Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului

Festivalul tinerilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

-proiect zonal-

Săptămâna tinerilor în Parohia „Sf. Dumitru cel Nou”

(22.10.-26.10.2013)

          Cu deosebit respect, vă facem cunoscut că, la iniţiativa Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Andrei, în luna noiembrie a acestui an va avea loc, la Cluj-Napoca, Festivalul tinerilor din Arhiepiscopia Clujului. Tema acestui festival este „Dacă tinereţea ar şti şi bătrâneţea ar putea…”, cuvânt al Părintelui Arsenie Papacioc.

            În acest sens, Parohia „Sf. Dumitru cel Nou” va organiza cu ocazia hramului bisericii, în colaborare cu şcolile aflate în aria Parohiei noastre, o selecţie pe secţiuni a celor mai bune echipe sau persoane. Ocupanţii locului I la fiecare secţiune se vor califica la etapa pe Protopopiat, in vederea selecţionării la etapa finală a Festivalului mai sus menţionat.

            Şcolile cuprinse în acest proiect sunt:

-Colegiul Naţional Pedagogic „Gh. Lazăr” Cluj-Napoca

-Colegiul Tehnic de  Industrie Alimentara „Raluca Ripan”

-Colegiu Tehnic „Energetic”

-Colegiul Tehnic de  Transporturi „Transilvania”

-Grup Şcolar „Alexandru Borza”

-Şcoala Generala „Nicolae Titulescu”

            Proiectul îşi propune să pună în valoare calităţile multiple ale copiilor, pe diverse planuri culturale şi sportive, angajându-i pe cei mai talentaţi într-o competiţie care să-i evidenţieze pe cei mai valoroşi.

            Parohia „Sf. Dumitru cel Nou” va acorda diplome şi alte premii celor mai merituoşi participanţi.

            Comisiile pe secţiuni vor fi formate în acord cu conducerea fiecărei şcoli, de regulă profesor de specialitate şi profesor de religie.

            Proiectul se va desfăşura în săptămâna 22-26 octombrie după următorul program:

            Marţi, 22 octombrie:

1. Eseuri şi picturi: cu tema „Dacă tinereţea ar şti şi bătrâneţea ar putea…” (Pr. Arsenie Papacioc) ce se vor centraliza la Grupul Şcolar „Alexandru Borza” între orele 12-14. Acestea vor fi realizate în săptămâna precedentă la orele de religie, la fiecare şcoală în parte.

Coordonator: Profesor de religie  

Responsabili: profesorii de religie şi de desen de la şcolile implicate

2. Teatru: un act sau un fragment dintr-o piesă de teatru clasică sau modernă.

Locaţie: Şcoala Generală „Nicolae Titulescu”, orele 14

Coordonator: profesor de religie

Responsabili: profesor de religie, limba romană si muzică din şcoală

            Miercuri, 23 octombrie:

1.Fotbal: echipe formate din 6 membri.

Locaţie: baza sportivă a Colegiului Tehnic „Energetic”, orele 14.

Se joacă în sistem eliminatoriu prin tragere la sorţi.

În 24 octombrie, orele 14, semifinala urmata de  finala ,orele 15.

Coordonator: Marina Cristian-epitrop biserică

Responsabili: profesorii de sport de la şcolile implicate

            Joi, 24 octombrie:

1. Atletism

Responsabili: profesorii de sport care vor stabili locaţia şi probele.

2. Muzică: coruri, grupuri, interpreţi cu sau fără acompaniament.

Repertoriu: religios, popular, folk, pop, clasic etc.

3. Dansuri de societate şi populare

Locaţie: Colegiul Naţional Pedagogic „Gh. Lazăr”, orele 14

Coordonator: profesor de religie

Responsabili: profesori de religie , muzică si arte din şcolile implicate

         

La toate secţiunile au drept de participare elevi din clasele 8-12.

Înscrierile se fac până în data de 18 octombrie 2013, ora 15:00 la profesorii de religie din fiecare şcoală. În aceeaşi zi vor fi centralizate la Biserica „Sf. Dumitru cel Nou” - pr. paroh Iacob Cismaş.

            Responsabili de proiect:

-Asociaţia tinerilor creştini de la parohia „Sf. Dumitru cel Nou” prin studentul Dan Sebastian;

-Parohia Ortodoxă „Sf. Dumitru cel Nou” prin epitrop I Marina Cristian.

 

                                                                                                                        Paroh,

                                                                                                            Pr. dr. Iacob Cismaş

Cu ajutorul Sfintei Treimi si a Maicii Domnului  pictura interioară a Bisericii noastre, "SFÂNTUL  DUMITRU CEL NOU" din CLUJ NAPOCA avansează cu paşi repezi.

 Vă îndemnăm pe acestă cale să sustineti financiar continuarea lucrărilor, deoarece numai împreună vom reusi să înfrumusetăm Casa lui Dumnezeu. Jertfind putin din prisosul nostru, vom câstiga pentru noi prisosul milei lui Dumnezeu: “Fiecare să dea cum socoteste cu inima sa, nu cu părere de rău sau din silă, căci Dumnezeu iubeste pe cel ce dă cu voie bună” (II Corinteni 9, 7). Oricare familie sau persoană poate să doneze bani pentru o icoana a unui Sfânt sau o scenă care va fi pictată pe peretii Bisericii.

Vă asteptăm, asadar, cu donatiile dumneavoastră, la Biserică, sau în contul: RO47RNCB0106026617560001  -  B.C.R.

 

Iubiti credinciosi si credincioase,

 

A binevoit Bunul Dumnezeu ca si in acest an, sa ajungem sa retraim taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta a mantuirii noastre: Nasterea Domnului Iisus Hristos. Satui de sisteme filosofice fara de folos, suspinand dupa adevaruri simple, sufletele noastre tresalta de sfanta bucurie  la acest minunat popas duhovnicesc, reimprospatandu-ne firea din nesecatul izvor de lumina si putere care a coborat din cer pe pamant cu prilejul nasterii Mantuitorului Iisus Hristos. Cat de tainica si de nepatruns este minunea Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, venita la plinirea vremii si prezisa de proorocii Vechiului Testament, El s-a facut asemeni noua, rascumparand pacatul stramosilor nostri , dezlegand sufletul omenesc din amara robie, pentru ca, prin viata Sa, prin invataturile Sale, sa ne arate “Calea, Adevarul si Viata” chemandu-ne la:  dragoste,  rugaciune , fapte bune, indelunga rabdare si pace. Asezata la raspantie de ani, Nasterea Domnului  este un bun prilej de innoire duhovniceasca. Acest minunat si unic eveniment il praznuim cu multa insufletire si nesfarsita bucurie de doua mii de ani si oricat timp va trece, acest praznic va fi intotdeauna nou si  in stare sa ne inalte sufletul spre o lume mai curata,  mai buna, mai cinstita si mai dreapta. 

 Ma bucur sa vad ca generatia ce vine ne ofera frumoase lectii de viata, ma bucur sa vad ca ei au inteles cat de binecuvantat lucru este colindul, cat de mare pret  are el pentru sufletele noastre. Noi toti trebuie sa stim ca Betleemul vine si se perpetueaza cat va fi lumea aceasta prin faptul ca exista Biserica lui Hristos, salasul in care El se naste, moare si viaza din nou. De aceea noi toti trebuie sa-l avem ca si model pe Invatatorul nostru Iisus Hristos, sa-L pretuim si sa intelegem ca-L avem doar daca traim cu El, iar El, trebuie sa intelegem ca nu este indiscret si nu patrunde in vietile noastre cu forta dar ne indeamna in permanenta la Iubire.

 

Tuturor enoriasilor Parohiei “Sfantul Dimitrie cel Nou” din Cluj-Napoca va doresc un Craciun binecuvantat!

Paroh, Pr. Iacob Cismas

 

23 Decembrie 2012 - Izvorul Tămăduirii

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către: Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Preşedinte al Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”, Pr. Iustin Tira, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Pr. Paroh Iacob Cismaş si Pr. Andrei Dutca.

Sâmbătă, 22 decembrie 2012, ora 1600, la exact 5 ani de la prima slujbă oficiată în Biserica cea nouă a Parohiei Sf. Dimitrie cel Nou, credincioșii au avut bucuria de a primi un minunat grup de colindători, Ansamblul Folcloric „Baltagul” din comuna Monor, jud. Bistrita Năsăud.

Înființat acum 50 de ani, acest ansamblu păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile satului bistrițean. În Biserica Parohiei noastre aceștia, însoțiți de interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean, au interpretat mai multe colinde străvechi și profunde. În Biserica noastră au mai fost prezenți la acest prea frumos eveniment părintele Marius Avram, Parohul comunității ortodoxe din Monor, domnul Ioan Cira, primar al comunei Monor,  Sergiu Vitalian Vaida, realizatorul emisiunii „Vine Clujul pe la noi” și Gelu Furdui, realizator Radio Cluj și fiu al comunei Monor.

La final, părintele paroh Iacob Cismaș a mulțumit în mod deosebit celor prezenți, exprimându-și bucuria de a-i avea în mijlocul enoriașilor parohiei Sf. Dimitrie cel Nou pe acești virtuoși ai satului bistrițean.

Căteva imagini cu acest minunat grup de colindători le puteţi vizualiza aici!

În seara zilei de 12 noiembrie 2012, credincioșii din Parohia „Sfântul Dimitrie cel Nou” din Cluj Napoca l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a oficiat, începând cu orele 18, slujba vecerniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Această slujire arhierească, menită să marcheze lăsatul secului pentru postul Crăciunului, a adunat numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi, care au ținut să fie prezenți la bucuria duhovnicească a acestei parohii.

După slujba vecerniei, ierarhul nostru le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură privind importanța și rolul postului în viața creștinilor și actualitatea sa într-o lume consumistă și secularizată și în vreme de restriște, așa cum este cea pe care o traversăm cu toții. Postului de bucate i se adaugă postul de păcate, și așa călătorim spre Betleemul unde Pruncul Sfânt se va naște pentru a aduce mângâiere și bucurie întregii lumi.

La rândul său, părintele paroh Iacob Cismaș i-a mulțumit ierarhului pentru prezența Sa în mijlocul credincioșilor și pentru îndemnurile duhovnicești pe care le-a împărtășit celor prezenți. Manifestarea s-a încheiat cu un concert de cântări religioase, susținut de corala preoților clujeni.

31 octombrie - Simpozionul “Tineretul și provocările lumii de azi”, în Parohia Sfântul Dimitrie cel Nou din Cluj

Au participat elevi de la Colegiul Național Pedagogic Gheorghe Lazăr din Cluj coordonați de profesoara de religie Ionița Timiș si de la Seminarul Teologic Ortodox, conduși de Pr. Prof.  Daniel Mocanu.

Activitatea s-a desfășurat de la ora 1430, în biserica parohiei, din cartierul Gheorgheni. Tinerii au prezentat referate și au discutat pe tema “Tineretul și provocarile lumii de azi”.

Au fost abordate în referatele prezentate de elevi subiecte precum importanța și efectele benefice ale muzicii în viața tinerilor, influența mass-media asupra tinerilor și traficul de ființe umane.

Potrivit Pr. Paroh, Iacob Cismaș: „Temele au fost foarte bine prezentate de elevii participanți suscitând interesul tuturor, fiind luate în discuție apoi de către toți ceilalți participanți. Am constatat o preocupare reală, dar în același timp o cunoaștere a problemelor reale, a provocărilor, dar și a ispitelor prin care trece tineretul”.

Sesiunea de comunicări științifice desfășurată în parohia Sf. Dimitrie cel Nou din Cluj s-a încheiat cu vizionarea filmului de scurt metraj “Pilde”.

 

Căteva imagini din Parohia noastră, de la această manifestare le puteţi vizualiza aici!

27 octombrie, prăznuirea Sfântului Dimitrie cel Nou, hramul Parohiei noastre.

 

Cu prilejul sărbătoririi hramului credincioşii parohiei au avut bucuria sa participe la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Preasfinţia Sa a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul cuvântului de invăţătură, ,Preasfinţitul Părinte Vasile Someşanul, a vorbit despre virtuţile Sfântului Dimitrie cel Nou şi despre ajutorul pe care ni-l dau sfinţii lui Dumnezeu în lupta pe care o avem de dus împotriva răului.

Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, preot slujitor la parohia Sf. Dimitrie cel Nou din Cluj-Napoca a mulţumit la finalul slujbei bunului Dumnezeu pentru ocrotirea Sa, Preasfinţitului episcop Vasile pentru bucuria facută prin prezenţa la hramul parohiei, dar şi ctitorilor şi binefăcătorilor acestui locaş de cult.

17 iunie 2012 Duminica inchinata tuturor Sfintilor care au vietuit pe pamant romanesc a fost o zi de mare sarbatoare pentru Parohia noastra, deoarece l-am avut in mijlocul nostru pe Inaltpreasfintitul Andrei Andreicut, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, care a oficiat Sfanta Liturghie, impreuna cu un sobor de preoti format din: Pr. Dr. Gavril Varva - consilier economic, Pr. Buda Nicolae - inspector eparhial, Pr. protopop Gheorghe Braica, Arhimandrit Conferentiar Dr. Teofil Tia - duhovnicul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, Arhid. Claudiu Grama - consilierul pe probleme de protocol al Arhiepiscopiei Clujului si preotii parohiei. Au mai fost prezenti: presedintele Consiliului Judetean, domnul Horea Uioreanu si domnul deputat Petru Calian, precum si directorii scolilor din parohia noastra, profesori de religie, cadre didactice, elevi si credinciosi.

Dorim sa multumim si grupului de eleve de la Colegiul National Pedagogic "Gheorghe Lazar" Cluj-Napoca care a participat la Liturghie alaturi de strana si au cantat pricesne minunate, aducand si costumul popular in atentia credinciosilor nostri, impreuna cu elevii de la Scoala Generala "Nicolae Titulescu". In cadrul Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Andrei a adus o rugaciune de multumire si binecuvantare pentru sfarsitul anului scolar. Inaltpreasfintitul Andrei a impartit carti de rugaciuni tuturor elevilor si copiilor prezenti in biserica. Slujba a fost transmisa in direct de postul Radio Renasterea si s-au transmis stiri pe postul national tv Trinitas.

Pentru toate acestea aducem multumiri Inaltpreasfintitului Andrei, pentru toata dragostea si generozitatea duhovniceasca cu care ne conduce pe calea mantuirii.

 

 Predica Inaltpreasfintitului Andrei (aici)

Cateva imagini din Parohia noastra, de la acest eveniment le puteţi vizualiza aici!

 

26 septembrie 2011

Cu ajutorul Sfintei Treimi si a Maicii Domnului a inceput pictura interioară a Bisericii noastre, "SFÂNTUL  DUMITRU CEL NOU" din CLUJ NAPOCA.

 Vă îndemnăm pe acestă cale să sustineti financiar continuarea lucrărilor, deoarece numai împreună vom reusi să înfrumusetăm Casa lui Dumnezeu. Jertfind putin din prisosul nostru, vom câstiga pentru noi prisosul milei lui Dumnezeu: “Fiecare să dea cum socoteste cu inima sa, nu cu părere de rău sau din silă, căci Dumnezeu iubeste pe cel ce dă cu voie bună” (II Corinteni 9, 7). Oricare familie sau persoană poate să doneze bani pentru o icoana a unui Sfânt sau o scenă care va fi pictată pe peretii Bisericii.

Vă asteptăm, asadar, cu donatiile dumneavoastră, la Biserică, sau în contul: RO47RNCB0106026617560001  -  B.C.R

12 iunie 2011 - Rusaliile

Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh, numita in popor si Duminica mare, este sarbatoarea anuala a pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc (II, 1-4) si cu care se incheie descoperirea fata de lume si de creatie a lui Dumnezeu, Cel in treime.

Ea cade totdeauna la 10 zile dupa Inaltare sau la 50 de zile dupa Pasti, cand a avut loc evenimentul sarbatorit si cand evreii isi serbau si ei praznicul. E totodata sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, caci in aceeasi zi, in urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de suflete, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai tarziu.

Nu incape indoiala ca Rusaliile sunt cea mai veche sarbatoare crestina impreuna cu cea a Pastilor, fiind praznuita inca din vremea Sfintilor Apostoli, ca o increstinare a sarbatorii iudaice corespunzatoare. Despre ea amintesc si Sf. Apostol Pavel (1 Cor. XVI, 8) si Sf. Luca (Fapte XX, 16).

Conform Bisericii, toti crestinii primesc „Sfantul Duh” imediat dupa botez si astfel devin purtatori de Duh, iar trupul lor, asa cum era numit de Sfantul Pavel, va fi „templul Sfantului Duh”. (I Cor. 6, 19). „Duhul” inseamna „darurile” pe care credinciosii le primesc de la Dumnezeu. Acestea sunt: viata, sanatatea, puterea de munca, virtutea si sfintenia. „Darurile” sunt asteptate in fiecare an de toti cei care participa in biserici la slujbele de Rusalii.

Puterea Sfantului Duh se impartaseste prin harul special dat la hirotonie Arhiereilor, preotilor si diaconilor, si prin Sfintele Taine si Ierurgiile savarsite de acestia. Duhul e cel care sfinteste apa botezului, undelemnul mirungerii si darurile de paine si vin de la Sfanta Liturghie. Pentru ca aceasta putere nevazuta a Sfantului Duh, care se pogoara lin peste oameni, sa incolteasca, sa creasca si sa dea roade in viata lor spirituala, trebuie sa fie incalzita cu puritatea credintei, udata cu lacrimile pocaintei si luminata cu razele dragostei de Dumnezeu.

Predica Pr. Iustin Tira

audio (.amr)

Căteva imagini din Parohia noastra, de la aceasta Sarbatoare le puteţi vizualiza aici!

24 - 26 aprilie 2011 - Sfintele Paşti

 

Învierea Ta Hristoase Dumnezeul nostru îngerii o laudă în ceruri. Iar pe noi pe pământ ne invredniceşte cu inima curată să te mărim.

 

Hristos a înviat!
 

"Învierea lui Hristos văzînd, să ne închinăm Sfântului Domnului Iisus, Unuia Celui fără de păcat. Crucii Tale ne inchinăm, Hristoase şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o slăvim; că Tu eşti Dumnezeul nostru, afară de Tine pe altul nu ştim, numele Tău numim. Veniţi toţi credincioşii să ne inchinăm sfintei Învierii lui Hristos, că iată, a venit prin Cruce bucurie la toată lumea. Totdeauna binecuvântând pe Domnul lăudăm Învierea Lui, că răstignire răbdând pentru noi, cu moartea pe moarte a călcat."

"Înviind Iisus din mormânt, precum a zis mai inainte, ne-a dăruit viaţă veşnică şi mare milă."

„Lumina vieţuirii bune” – Pastorala Înaltpreasfinţitului Mitropolit Andrei la Învierea Domnului - audio (.amr)

25 aprilie 2011 - Predica Pr. Iustin Tira

audio (.amr)

Un album de poze din Parohia noastră, cuprinzănd perioada de la Florii pănă la Sfintele Paşti, îl puteţi vizualiza aici!

De asemenea un album de poze, cu "Micii creştini" din Parohia noastră, care încondeiaza ouă, poate fi vizualizat aici!

22 aprilie 2011 - Vinerea Mare

Denia Prohodului Domnului si Mântuitorului nostru Iisus Hristos

Prohodul Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos îl regăsiţi aici!

17 aprilie 2011 - Duminica Floriilor

Miercuri, 13 aprilie 2011, Taina Sfântului Maslu s-a făcut în Parohia noastră alături de Preoţii Parohiei "Naşterea Domnului" din Cluj Napoca, iar vineri 15 aprilie 2011, credincioşii Parohiei noastre au fost prezenţi la Taina Sfântului Maslu alături de credincioşii Parohiei "Naşterea Domnului".

Miercuri, 13 aprilie 2011, în Biserica Parohiei Sfântul Dumitru cel Nou”,  a avut loc concursul: “Modelul şi prietenul meu – Iisus Hristos”, în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale Andrei  Andreicuţ, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, cu participarea unor grupuri de elevi de la: Liceul Teoretic “Lucian Blaga”, Colegiul Pedagogic “Gheorghe Lazăr”, “Colegiul Tehnic Energetic”, Colegiul Tehnic “Raluca Rîpan”, Colegiul Tehnic de Transporturi “Transilvania”, Grupul Şcolar Agricol “Alexandru Borza”,  Şcoala cu clasele I-VIII “Nicolae Titulescu”.

Căteva imagini de la acest eveniment le puteţi vizualiza aici!

Duminică, 10 aprilie 2011, Parohia noastră a primit cu multă bucurie vizita corului de copii al bisericii din Ieud, judeţul Maramureş. Tinerele vlăstare din Ieud au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, fiind oaspeţii "Micilor creştini" din Parohia noastră. Corul de copii al parohiei ortodoxe din Ieud este coordonat de Pr. Paroh dr. Dinu Horaţiu Brici, care ne-a bucurat inimile cu o predică înălţătoare ce poate fi ascultată aici!

După Sfânta Liturghie, copiii din Ieud au fost invitaţi la o mica agapă creştină de către Preoţii Parohiei noastre.

Imagini de la această emoţionantă vizită puteţi vizualiza aici!

De asemenea puteţi asculta si câteva secvenţe audio:

Unule născut     Fericirile     Sfinte Dumnezeule     Heruvicul

Duminică, 20 martie 2011, a avut loc un eveniment deosebit pentru Parohia noastră.

Pentru sprijinul moral şi material deosebit acordat bisericii cu hramul "Sfântul Dimitrie cel Nou", din municipiul Cluj-Napoca,

Daniel

prin harul lui Dumnezeu

Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

şi locţiitor de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului,

ţinând seama de propunerea Precucernicului nostru preot paroh Iacob Cismaş, de la Parohia "Sfântul Dimitrie cel Nou", Cluj Napoca, Protopopiatul Cluj II, conferă “Crucea Transilvană” – cea mai înaltă distincţie a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului iubiţilor fii sufleteşti:

 

Marina Cristian - Epitrop I

Ing. Neamţu Călin - Consilier Parohial

Col (r)  Gânscâ Dorel - Consilier Parohial

 

De asemenea, se conferă "Diploma de aleasă cinstire" următorilor fii sufleteşti:

 

Prof. univ. Trenca Ioan

Administrator firmă Barabaş Daniel

Director firmă Mureşan Ioan

Iloaie Ştefan - meşter zidar

Flămând Ilie - meşter zidar

Sucală Ilie - Epitrop II

Gânscă Ioan - Consilier Parohial

Gălăţan Damian - Consilier Parohial

Breazu Marian - Consilier Parohial

Ghiran Dumitru - Consilier Parohial

Mănăşturean Traian - Consilier Parohial

Chiorean Ştefan - Consilier Parohial

Rasiga Dan - Consilier Parohial

Perşa Emil - Consilier Parohial

Roşescu Bogdan - Consilier Parohial

Baciu Horea - Consilier Parohial

Pr. Popa Iliuţă 

Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca să le primească această jertfă înaintea Tronului măririi Sale şi ca un îndurerat şi iubitor de oameni, binefacerea dreptcredincioşilor Săi fii să le-o întoarcă, plinindu-le toate cererile cele spre mântuirea sufletului, spre înălţarea Neamului şi spre slava Sfintei noastre Biserici.

Dată astăzi, 14 martie 2011, în reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca.

Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

şi locţiitor de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului

Căteva imagini de la acest eveniment le puteţi vizualiza aici!

 

 Predica Pr. Iustin Tira

audio (.amr)

 

6 februarie 2011 - Astăzi s-a săvârşit Slujba de Parastas pentru sufletul Înalt Preasfinţitului Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului

Predica a fost ţinută de Pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care de asemenea a amintit despre viaţa şi activitatea Înalt Preasfinţitului Bartolomeu. Toate acestea pot fi urmărite în format video sau audio prin link-urile de mai jos:

Predica Pr. Iustin Tira

video (.swf) audio (mp3) audio (.amr)

Slujba de Parastas

audio (mp3) audio (.amr)

Album foto

 

31 ianuarie 2011 - A trecut la cele Veşnice ÎPS-ul Bartolomeu Anania  Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

"Trupul celui care a fost timp de 18 ani Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va fi depus în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde toţi cei care doresc îi vor putea aduce un ultim omagiu. În toate aceste zile de doliu, ierarhii, clerul şi credincioşii Bisericii noastre vor înălţa rugăciuni pentru iertarea păcatelor şi dumnezeiasca fericire a sufletului nobil al Părintelui nostru Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu şi pentru veşnica sa odihnă în Împărăţia lui Dumnezeu, alături de aleşii săi".

Va fi înmormântat joi, 3 februarie 2011, la ora 12, în cripta ierarhilor din altarul Catedralei Mitropolitane.

"Dumnezeu să îl odihnească în pace şi pe toţi cei îndureraţi să îi aline cu mângâierea Duhului Sfânt!"

 

30 Ianuarie – Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigorie Teologul (de Nazians)

Predica Pr. Paroh Iacob Cismaş

Iubiti credinciosi si credincioase,

 

A binevoit Bunul Dumnezeu ca si in acest an, sa ajungem sa retraim taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta a mantuirii noastre: Nasterea Domnului Iisus Hristos. Satui de sisteme filosofice fara de folos, suspinand dupa adevaruri simple, sufletele noastre tresalta de sfanta bucurie  la acest minunat popas duhovnicesc, reimprospatandu-ne firea din nesecatul izvor de lumina si putere care a coborat din cer pe pamant cu prilejul nasterii Mantuitorului Iisus Hristos. Cat de tainica si de nepatruns este minunea Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, venita la plinirea vremii si prezisa de proorocii Vechiului Testament, El s-a facut asemeni noua, rascumparand pacatul stramosilor nostri , dezlegand sufletul omenesc din amara robie, pentru ca, prin viata Sa, prin invataturile Sale, sa ne arate “Calea, Adevarul si Viata” chemandu-ne la:  dragoste,  rugaciune , fapte bune, indelunga rabdare si pace. Asezata la raspantie de ani, Nasterea Domnului  este un bun prilej de innoire duhovniceasca. Acest minunat si unic eveniment il praznuim cu multa insufletire si nesfarsita bucurie de doua mii de ani si oricat timp va trece, acest praznic va fi intotdeauna nou si  in stare sa ne inalte sufletul spre o lume mai curata,  mai buna, mai cinstita si mai dreapta.

 

Ca un micut cadou de Craciun, veti regasi pe acest site al Parohiei, colindele elevilor de la scolile din cartier ce i-am avut in mijlocul nostru la “Sara de colinde a Domnului Nost” manifestare organizata de Parohia “Sfantul Dimitrie cel Nou” Cluj-Napoca. Dorim, intreaga Parohie, sa le multumim si pe aceasta cale cadrelor didactice si elevilor participanti pentru promovarea traditiei crestine romanesti.  Multumim de asemenea si “Micilor crestini” din Parohia noastra pentru frumosul program de colinde pregatit si pe care-l veti regasi de asemenea pe site-ul Parohiei.

 

 Ma bucur sa vad ca generatia ce vine ne ofera frumoase lectii de viata, ma bucur sa vad ca ei au inteles cat de binecuvantat lucru este colindul, cat de mare pret  are el pentru sufletele noastre,  venind de la scolile din cartier cu inimile pline de iubire sa-l colinde pe Hristos la ieslea din Betleem. Noi toti trebuie sa stim ca Betleemul vine si se perpetueaza cat va fi lumea aceasta prin faptul ca exista Biserica lui Hristos, salasul in care El se naste, moare si viaza din nou. De aceea noi toti trebuie sa-l avem ca si model pe Invatatorul nostru Iisus Hristos, sa-L pretuim si sa intelegem ca-L avem doar daca traim cu El, iar El trebuie sa intelegem ca nu este indiscret si nu patrunde in vietile noastre cu forta dar ne indeamna in permanenta la Iubire.

 

Tuturor enoriasilor Parohiei “Sfantul Dimitrie cel Nou” din Cluj-Napoca va doresc un Craciun binecuvantat!

Paroh, Pr. Iacob Cismas

Concertul de colinde al scolilor din Cartier

Albumul de poze al elevilor

Concertul de colinde al "Micilor crestini"

Albumul de poze al "Micilor crestini"

 

27 octombrie, prăznuirea Sfântului Dimitrie cel Nou, hramul Parohiei noastre. 

 

Astăzi s-a săvârşit un parastas pentru ctitorii ,truditorii şi binefăcătorii Bisericii noastre.

 

Au fost prezenti elevii de la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" cu daruri de toamna şi pricesne, elevii de la Şcoala "Nicolae Titulescu" Cluj-Napoca precum şi cei de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară "Raluca Rîpan", insoţiţi de dascălii lor de religie sau de către învăţători.

 

Au fost aşadar zilele Sfântului Dimitrie la Cuj Napoca.

 

În data de 26 octombrie 2010, cu ocazia prăznuirii Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, am avut bucuria să-l avem în mijlocul nostru pe Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului care însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie.

 

În această minunată zi de Sfântă Sărbătoare au fost prezenţi în Parohia noastră toţi membri Consiliului eparhial , Pr. protopop, preoţi din oraş şi diaconi, dragii noştri Dumitru Fărcaş şi Ioan Bocşa precum şi alţi oaspeţi de seamă.

 

La finalul Sfintei Liturghii , Preasfinţitul Părinte Irineu Pop Bistriţeanul, i-a înmânat distincţia „Crucea Patriarhală” părintelui Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Această distincţie i-a fost acordată la propunerea Înaltpreasfinţitului Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, cu aprobarea Preafericitului Patriarh Daniel, în semn de recunoaştere a celor 37 de ani de mediere a dialogului dintre Biserica Ortodoxă şi cea Greco-Catolică.

 

În acelaşi context, Mitropolia Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Bartolomeu, i-a acordat distincţia „Crucea Transilvană” domnului inginer Viorel Bunea, membru în Consiliul Eparhial şi Adunarea Eparhială, pentru contribuţia decisivă în edificarea mai multor aşezăminte eclesiale, sociale, oferind în acest fel sprijin şi ajutor celor nevoiaşi.

 

Tot din partea Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, colonelul Nicolae Grosu a primit o diplomă de aleasă cinstire, în semn de recunoştinţă şi preţuire pentru strădania unei vieţi pusă în slujba aproapelui şi a promovării valorilor patriotice şi spirituale ale poporului român.

 

Câteva imagini de la această zi de Sfântă Sărbătoare le puteţi regăsi aici!

 

In ziua de 29 august 2010, la Sărbătoarea Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul, a trecut la cele Veşnice, Mihuţ Liana Maria, profesoară de religie la Şcoala Generală "Nicolae Titulescu" Cluj-Napoca.

Mamă şi soţie devotată, profesoară deosebită cu un suflet mare, care atât la şcoală cât şi în familie s-a condus dupa preceptele creştine, urmând Calea lui Hristos, nu a fost pentru elevii săi doar profesoară ci şi o prietenă de suflet, dovadă fiind şi zecile de copii care au condus-o pe ultimul drum.

Întreaga Parohie "Sfântul Dumitru cel Nou", a cărei enoriaşă a fost, este alături de familia greu încercată în aceste momente.

O lacrimă, un gând curat, speranţa revederii şi exemplul Lianei este ceea ce ne rămâne de acum încolo în suflet şi-n inimi.

Dumnezeu să o ierte si să o odihnească!


15 august - Cinstita Adormire a Preamăritei Stapânei noastre Născătoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria

Cu ale ei sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!

În această zi de Sfântă Sărbătoare, am avut bucuria sa le putem oferi, din partea enoriaşilor Parohiei, câte un buchet de flori la două decane de vârstă  ale Bisericii "Sfântul Dimitrie cel Nou", d-nei Ana Grabovetchi, în vârstă de 101 ani, soţie de Preot, din Sighet, arestat în 1950 şi condamnat la 15 ani de temniţă grea şi d-nei Olpretean Maria, în vârstă de 96 de ani.

Câteva imagini de la această zi de Sfântă Sărbătoare şi de la acest emoţionant eveniment le puteţi regăsi aici!

9 aprilie - Izvorul Tămăduirii

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către: Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Decanul Fac. de Teologie Ortodoxă, Pr. Iustin Tira, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului şi Pr. Paroh Iacob Cismaş.  

   

4 aprilie - Sfintele Paşti

 

Învierea Ta Hristoase Dumnezeul nostru îngerii o laudă în ceruri. Iar pe noi pe pământ ne invredniceşte cu inima curată să te mărim.

 

Hristos a înviat!
 

"Invierea lui Hristos vazand, sa ne inchinam Sfantului Domnului Iisus, Unuia Celui fara de pacat. Crucii Tale ne inchinam, Hristoase, si Sfanta Invierea Ta o laudam si o slavim; ca Tu esti Dumnezeul nostru, afara de Tine pe altul nu stim, numele Tau numim. Veniti toti credinciosii sa ne inchinam sfintei Invierii lui Hristos, ca iata, a venit prin Cruce bucurie la toata lumea. Totdeauna binecuvantand pe Domnul laudam Invierea Lui, ca rastignire rabdand pentru noi, cu moartea pe moarte a calcat."

"Inviind Iisus din mormant, precum a zis mai inainte, ne-a daruit viata vesnica si mare mila."

2 aprilie - Vinerea Mare

Denia Prohodului Domnului si Mântuitorului nostru Iisus Hristos

Am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Decanul Fac. de Teologie Ortodoxă.

Prohodul Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos îl regăsiţi aici! 

28 martie - În Duminica Floriilor Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului  a slujit Sfânta Liturghie la Biserica Noastră.

SÂMBĂTĂ, 27 martie, ora 18.30   la  Biserica Sf.Dumitru cel Nou (cart. Gheorgheni) a avut loc un CONCERT ECUMENIC DE PAŞTI la care au participat:

 Societatea Corală ANDREI MUREŞANU - Bistriţa  Dirijor Cornel POP 

Ansamblul Coral VOCI TRANSILVANE 

Solişti: 

mezzosoprana Liliana CIUCA-MATTEI 

baritonul Horaţiu RUŞTI 

Dirijor Adrian COROJAN 

În program au fost prezentate lucrări de: 

A.BENA, I. BRĂTIANU, P. I. CEAIKOVSKI, Gh. CUCU,  M. CUTEANU, M. DÂRVA, E. DRAGEA, C. DRĂGUŞIN, C. FRANCK, G. F. HAENDEL, C. HAUSNER, T. JARDA, D. G. KIRIAC, N. LUNGU,  MAKAROV, Gh. MANDICESCHI, G. de MARZI, N. MOLDOVEANU, W. A. MOZART, G.M. NANINI, Gh. POPESCU BRĂNEŞTI, F. SCHUBERT, R. SCHUMAN, T. SECHEI şi V. STANCIU

Sâmbătă, 13 martie 2010, începand cu ora 10, P. S. Irineu Bistriţeanul insoţit de un sobor de preoţi format din părinţii bisericii noastre, cărora li s-au alăturat PC. Pr. Vasile Bancoş şi PC Pr. Alexandru Gorea au oficiat slujba parastasului în memoria Pr. Ioan Bancos.  Mai apoi, PS Irineu a sfinţit 2 icoane, icoana Sf. Ierarh Nicolae şi icoana Preacuviosului Dimitrie cel Nou din Basarabi, recent pictate pentru iconostasul bisericii noastre.

Miercuri, 3 martie 2010, a participat la slujba Sf. Maslu P.C. Sa Pr. Neculai Buda, inspector eparhial şi paroh al Parohiei ”Naşterea Domnului”. Aşa cum oile îşi urmează păstorul şi credincioşii acestei parohii au fost prezenţi în număr mare în Sfânta noastră Biserică înălţând rugăciuni şi aducând mulţumiri Sfântului Dimitrie. La final, în cuvântul Său, părintele Neculai a lăudat modul în care se duce mai departe obiceiul început cu câţiva ani în urmă, prin care credincioţii Parohiei ”Cuv. Dimitrie cel Nou” şi ai ”Parohiei Naşterea Domnului” se cercetează reciproc, sub oblăduirea preoţilor, în fiecare Post al Paştilor.

 

În data de 28 ianuarie 2010 Consiliul Parohial a ales epitropii:

  Marina Cristian - Epitrop I  
 

Sucală Ilie - Epitrop II

 

 

În data de 24 ianuarie 2010 a avut loc alegerea noului Consiliu Parohial şi a Comitetului Parohial. Noii consilieri sunt: Baciu Horea, Breazu Marian, Chiorean Ştefan, Gânscă Dorel, Gânscă Ioan, Marina Cristian, Mănăşturean Traian, Neamţu Călin, Perşa Emil, Popa Iliuţă, Rasiga Gh. Dan , Roşescu Bogdan, Sucală Ilie.

Marţi, 12 ianuarie 2010 Parohia noastră a găzduit Cercul preoţesc din protopopiatul Cluj II, desfăşurat sub îndrumarea P.C. Sale Pr. Protopop Gheorghe Braica. Aceste cercuri preoţeşti au loc în fiecare lună, având ca scop susţinerea bunelor relaţii dintre parohiile Mun. Cluj-Napoca.

Sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă în suflet numai bucurii duhovniceşti!

Iarna ar fi pustie fără rostul fulgilor coborând lin din văzduh. Aerul tare ar fi tăios fără mireasma de cetini şi măr copt din vatra străbună. Întunericul ar fi înfricoşător fără sclipirea zăpezilor ştiute din strămoşi. Dar liniştea vetrei ar fi străină fără colindul duios. Albul e doar un veşmânt pentru ca veşnicia să aibă intrare cu slavă. Singurătatea nu e mormânt doar icoana e o taină, din care creştem spre mai presus, spre albul din noi transfigurat de Naşterea Domnului Iisus. Când doare pământul, pălămida şi tina din străzile pustii, acolo, in Betleem, răsare o stea ce se-ascunde smerit de setea de rău şi război. Pruncirea se face candoare în fiece suflet, scorojit ori vioi. Colinzile se desfac, foi de foi, pâlpâind o steluţă printre cetini, veşnicie zorind printre ploi. Dincolo de larma iscată, dincolo de arome, de miresme, dincolo de bucate, o mare taină se aşterne printre noi. O rugă curată...

“Creştinilor noi astăzi, un praznic mare-avem...”

Fie ca Sfintele Sărbători să vă reverse bucurie aparte şi de folos pentru un nou început, pentru că “La început a fost Cuvântul...”; Cuvântul S-a Întrupat apoi, “la plinirea vremii”; fie ca El să se sălăşluiască spre înnoire şi primenire şi în templul din noi. Fie-vă răgazul de veşnicie mai aproape, mai lin, mai înălţător, mai alb, mai ...tainic, vajnic, cucernic şi vrednic, frumos! Fie-vă praznicul luminos!

 Să aveţi un Crăciun binecuvântat!

 

COLINDE ROMÂNEŞTI

 

Duminică, 13 decembrie Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Decanul Fac. de Teologie Ortodoxă, al cărui cuvânt de învăţătură îl regăsiţi  aici!
 

Duminică 06.12.2009 - a avut loc un Concert coral de "Sfântul Nicolae"

susţinut de:

Corul Şcolii "Ion Agârbiceanu" - Dirijor:  Vioara Temian

şi

Ansamblul Coral "VOCI TRANSILVANE" - Dirijor: Adrian Corojan 

În data de 11.11.2009, după săvârşirea Sf. Maslu, în biserica noastră a avut loc un parastas cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea celui ce a fost Arhiepiscopul Clujului, Teofil Herineanu. La final, P.C. Sa Pr. Iustin Tira, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a rostit un scurt cuvânt, elogiind personalitatea înaltului ierarh.

Născut la 11 nov. 1909, în Arcalia, jud.  Bistriţa-Năsăud, decedat la 3 nov. 1992, în Cluj-Napoca.  Studiile secundare la Liceele “Andrei Mureşanu " din Dej şi “George Bariţiu" din Cluj (1920 - 1928), cele superioare la Academia teologică unită din Gherla-Cluj (trei ani) şi la Facultatea de Teologie catolică din Paris (un an), în 1928-1932.  Preot necăsătorit în parohiile Ceaba, Băbuţ şi Panticeu din jud. Cluj (1931-1949).  Revenind la Biserica Ortodoxă, la 8 iun. 1949 a fost ales episcop al Romanului şi Huşilor; călugărit la mănăstirea Cetătuia (29 iun. 1949), hirotonit arhiereu la schitul Dragoslavele (21 aug.), înscăunat la Roman la 28 aug. 1949. 

 La 19 dec. 1957 ales episcop al Vadului, Feleacului şi CIujului (înscăunat 22 dec. 1957);

 La 11 iun. 1973 Sf.  Sinod a ridicat Episcopia CIujului la treapta de Arhiepiscopie, titularul ei devenind arhiepiscop (înscăunat în noua demnitate la 9 sept. 1973). 

 Ca întâistătător al celor două eparhii, a fost preocupat atât de probleme administrativ-gospodăresti, cât  şi de restaurarea monumentelor de artă bisericească, de ridicarea, restaurarea şi pictarea unor biserici şi a unor noi clădiri pentru cele două centre eparhiale şi Seminarul teologic din Cluj-Napoca; a îndrumat publicarea unor lucrări de istorie şi artă bisericească, a îndrumătorului bisericesc, misionar şi  patriotic (1978-1992) şi altele.   

A facut parte din câteva delegaţii sinodale care au vizitat diferite Biserici Ortodoxe surori.  

A publicat articole şi cuvântări în “Mitropolia Moldovei şi Sucevei", “Mitropolia Ardealului”, “Telegraful Român", ”îndrumătorul Bisericesc" de la Sibiu şi cel de la Cluj-Napoca etc; pastoralele de Paşti şi de Crăciun au fost strânse în volumul “Tâlcuiri din Sfânta Scriptură”, Cluj-Napoca, 1987, 470 p.

29 octombrie 2009

Părintele Arhimandrit Teofil Părăian, duhovnicul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, a trecut la cele veşnice

 

Părintele Arhimandrit Teofil Părăian, duhovnicul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, a trecut la cele veşnice în această noapte la ora 1.45 (joi 29 octombrie 2009) la Spitalul Militar din Cluj-Napoca. După o suferinţă de câteva luni, timp în care a fost internat la mai multe spitale din Bucureşti, Deva, Braşov şi Cluj-Napoca, Părintele Teofil Părăian s-a mutat din această viaţă la vârsta de 80 de ani, pe care i-a împlinit anul acesta la data de 3 martie.

Dar al lui Dumnezeu, om al bucuriei, bătrân frumos, duhovnic odihnitor de oameni, echilibrat, realist, cu zâmbetul mereu pe chip, părintele Teofil Părăian a fost un om împlinit, un om fericit. Nevăzător, dar luminat, om al rugăciunii, Părintele Teofil şi-a întemeiat viaţă pe credinţă şi cultură.

Părintele Teofil a fost şi rămâne un reper luminos şi sigur, o persoană care a întrupat concret bucuria şi certitudinea credinţei, un propovăduitor al credinţei lucrătoare prin iubire. A fost un ziditor de suflete şi a renăscut pe mulţi la viaţa duhovnicească în Hristos şi în Biserică prin predicile, conferinţele sau îndrumările sfinţiei sale.

A plecat din această viaţă cu nădejdea că Domnul Hristos îl va primii în Împărăţia Sa alături de Maica Domnului şi de toţi sfinţii, pentru că toată viaţa şi-a închinat-o slujirii lui Dumnezeu şi a oamenilor.

Prin mutarea la cele veşnice, Părintele Teofil ne lasă aici o moştenire impresionantă întrupată în viaţa sa, în cuvintele sfinţiei sale, în cărţile, în înregistrările cu predicile, conferinţele sau interviurile realizate în ultimii 20 de ani în toată ţara.

Înmormântarea părintelui Teofil Părăian va avea loc sâmbătă, 31 octombrie, la mănăstirea Sâmbăta de Sus, la orele 12 după oficierea Sfintei Liturghii – după cum a declarat în cadrul emisionii ‘Viaţa cetăţii’ de la Radio Trinitas Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

Veşnica lui pomenire!

 

Câteva repere biografice ale Părintelui Teofil Părăian:

 

Părintele Teofil s-a născut la 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele de Ioan şi fiind primul dintre cei patru fraţi. S-a născut fără vedere, motiv pentru care urmează cursurile unei şcoli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. Îşi continuă cursurile la o şcoală de nevăzători la Timişoara, între anii 1942 – 1943, iar până în 1948 urmează tot la Timişoara cursurile liceale într-un liceu teoretic pentru văzători. În această perioadă îl cunoaşte pe părintele Arsenie Boca de la care deprinde rugăciunea minţii: „Doamne Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”, rugăciune pe care continuă să o exerseze încă înainte de intra în monahism. Preocuparea pentru viaţa religioasă şi pentru aprofundarea cunoştinţelor teologice îl determină să urmeze cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu, între anii 1948 – 1952, iar la 1 aprilie 1953 ia hotărârea de a intra în obştea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După patru luni este călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului şi primeşte numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă ce se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”. La şapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil este hirotonit diacon de către Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie este hirotonit preot de către Mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci primeşte şi hirotesirea întru duhovnic. În anul 1986 părintele Teofil este hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

Din anul 1992 părintele a început să răspundă invitaţilor din ţară şi participe în aproape toate oraşele importante din România la conferinţe duhovniceşti, de obicei în perioada Postului Mare sau în perioada Postului Crăciunului.

Părintele Teofil Părăian a fost un om al bucuriei, un om care şi-a propus să înmulţească bucuria şi credem că a reuşit cu prisosinţă. Darul deosebit al părintelui Teofil de a vorbi şi mai ales de a aprofunda cuvintele Scripturii şi în special ale Noului Testament, preocuparea pentru cărţile fundamentale ale spiritualităţii ortodoxe, cum ar fi Patericul şi Filocalia, dar şi pentru textele liturgice cuprinse în cărţile de slujbă, l-au făcut să fie iubit şi în acelaşi timp să fie un părinte duhovnicesc cu autoritate şi discernământ.

Bunul Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!

 

În data de 26 octombrie 2009 cu ocazia prăznuirii Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe PS Irineu Bistriţeanul, care însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie. De asemenea, Preasfinţia Sa a rostit şi un înălţător cuvânt de învăţătură. În cadrul Sfintei Liturghii credincioşii au putut asista şi la hirotonia a doi candidaţi în treapta de diacon, şi respectiv preot.

La Sfânta Liturghie a participat şi domnul Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca; Prea Sfinţia Sa i-a acordat  edilului nostru distincţia „Crucea Transilvană”, în semn de apreciere şi recunoaştere pentru contribuţia adusă la edificarea mai multor biserici şi monumente din municipiul nostru.

 

 

 

 A doua zi, 27 octombrie, sărbătoarea noastră a continuat prin prăznuirea Sfântului Dimitrie cel Nou, hramul Parohiei noastre.

 

Inaltarea Sfintei Cruci (14 Septembrie)

 

Prin sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci praznuim in realitate doua evenimente istorice:

  • aflarea crucii pe care a fost rastignit Iisus Mantuitorul de catre Sfanta Imparateasa Elena si inaltarea ei solemna in vazul tuturor de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie 335

  • readucerea lemnului crucii de la persi, in anul 629, pe timpul imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, dupa ce Patriarhul Zaharia al Ierusalimului a inaltat-o in vazul tuturor, la 14 septembrie 630.

Tropar (glasul 1)

Mantuieste Doamne poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta. Biruinta binecredinciosilor crestini asupra celor potrivnici daruieste si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau.

Condac(glasul 4)

Cel ce Te-ai inaltat pe Cruce de bunavoie, poporului Tau celui nou, numit cu numele Tau, indurarile Tale daruieste-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleste cu puterea Ta pe credinciosul nostru popor, daruindu-i lui biruinta asupra potrivnicilor, avand ajutorul Tau arma de pace, nebiruita biruinta.

Naşterea Maicii Domnului - 8 Septembrie, al 2-lea hram al Parohiei noastre, moment de bucurie si înălţare. A fost prezent un Sobor de Preoti format din: Pr. Iustin Tira, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Pr. Inspector Neculai Buda, Pr. Paroh Simion Felecan -Parohia Ortodoxă Română "Buna Vestire" München, Pr. Paroh Iacob Cismaş şi Pr. Andrei Dutca care au sfinţit Troiţa înălţată în faţa Bisericii.

Toţi enoriaşii Parohiei au fost invitaţi la aceasta minunată Sărbătoare şi la o mică agapă frăţească la final.

În zilele de 22-23 august 2009, un grup de credincioşi ai Parohiei în frunte cu Păr. Paroh Iacob Cismaş au făcut un pelerinaj în Valea Jiului pe următorul traseu: pelerinajul desfasurat pe Valea Jiului a avut urmatorul traseu : Măn. Prislop, Măn. Lainici, Măn. Visina unde există bisericuţa nouă din lemn si ruinele vechii mănăstiri, ansamblul sculptural "Constantin Brancusi", Măn. Tismana, Măn. Icoana cu Biserica de lemn şi o Biserică de piatră în construcţie, Măn. Crasna şi castelul Corvinilor. Albumul foto se regaseşte aici!

Incepind de sambata, 1 august, si pina la 15 august, crestinii-ortodocsi s-au aflat in Postul Adormirii Maicii Domnului. Acest post este rinduit de Biserica spre aducerea aminte de virtutile alese ale Sfintei Fecioare si de postul cu care ea insasi, dupa traditie, s-a pregatit pentru trecerea la cele vesnice.

Dupa Sfintul Simeon al Tesalonicului acest post este necesar pentru a cinsti si mai mult cele doua mari praznice care cad in aceasta perioada, adica Schimbarea la fata si Adormirea Maicii Domnului, caci primul dintre acestea ne este pricinuitor de lumina, iar al doilea, pricinuitor de milostivire si solire pentru noi.

Cum se tine postul Adormirii Maicii Domnului

Se lasa sec in seara zilei de 31 iulie, iar cind aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte; de asemenea, postul se prelungeste si in ziua sarbatorii insesi, daca aceasta cade miercurea sau vinerea, facindu-se dezlegare la untdelemn, peste si vin.

Postul Sinta-Mariei este mai usor decit al Patruzecimii, dar mai aspru decit al Nasterii Domnului si al Sfintilor Apostoli.

 La 6 august (sarbatoarea Schimbarii la fata), in orice zi ar cadea, se face dezlegare la untdelemn, peste si vin.

In timpul acestui post se citesc in bisericile manastiresti, zilnic (alternativ), cele doua Paraclise ale Maicii Domnului.

În ziua de 16 mai 2009, un grup de credincioşi ai Parohiei în frunte cu Păr. Paroh Iacob Cismaş au făcut un pelerinaj la Măn. Floreşti unde au participat la Sfânta Liturghie. Apoi au vizitat: Biserica de lemn de la Tăuţi, Măn. Ciucea, Casa Goga şi Măn. Râşca.

Invierea Ta Hristoase Dumnezeul nostru ingerii o lauda in ceruri. Iar pe noi pe pamant ne invredniceste cu inima curata sa te marim.

 

Hristos a inviat!
 

"Invierea lui Hristos vazand, sa ne inchinam Sfantului Domnului Iisus, Unuia Celui fara de pacat. Crucii Tale ne inchinam, Hristoase, si Sfanta Invierea Ta o laudam si o slavim; ca Tu esti Dumnezeul nostru, afara de Tine pe altul nu stim, numele Tau numim. Veniti toti credinciosii sa ne inchinam sfintei Invierii lui Hristos, ca iata, a venit prin Cruce bucurie la toata lumea. Totdeauna binecuvantand pe Domnul laudam Invierea Lui, ca rastignire rabdand pentru noi, cu moartea pe moarte a calcat."

"Inviind Iisus din mormant, precum a zis mai inainte, ne-a daruit viata vesnica si mare mila."

Sambata, 11 aprilie, la ora 16.30, a avut loc Concertul Ecumenic susţinut de Societatea Corală Andrei Mureşanu din Bistriţa, dirijor prof. arhid. Cornel Pop şi Ansamblul coral Voci Transilvane dirijat de Adrian Coroja. În program au fost lucrari specifice perioadei triodului, precum si alte cântări bisericesti.

În ziua de 31 decembrie, orele 23,30 a avut loc o slujbă de Te Deum cu prilejul sărbătoririi Noului An!

Duminică, 28 decembrie 2008, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţia Sa Irineu Bistriţeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Cuvântul de învăţătura al PS Irineu se regăseşte aici!

Sărbătorirea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă în suflet numai bucurii duhovniceşti!

Iarna ar fi pustie fără rostul fulgilor coborând lin din văzduh. Aerul tare ar fi tăios fără mireasma de cetini şi măr copt din vatra străbună. Întunericul ar fi înfricoşător fără sclipirea zăpezilor ştiute din strămoşi. Dar liniştea vetrei ar fi străină fără colindul duios. Albul e doar un veşmânt pentru ca veşnicia să aibă intrare cu slavă. Singurătatea nu e mormânt doar icoana e o taină, din care creştem spre mai presus, spre albul din noi transfigurat de Naşterea Domnului Iisus. Când doare pământul, pălămida şi tina din străzile pustii, acolo, in Betleem, răsare o stea ce se-ascunde smerit de setea de rău şi război. Pruncirea se face candoare în fiece suflet, scorojit ori vioi. Colinzile se desfac, foi de foi, pâlpâind o steluţă printre cetini, veşnicie zorind printre ploi. Dincolo de larma iscată, dincolo de arome, de miresme, dincolo de bucate, o mare taină se aşterne printre noi. O rugă curată...

“Creştinilor noi astăzi, un praznic mare-avem...”

Fie ca Sfintele Sărbători să vă reverse bucurie aparte şi de folos pentru un nou început, pentru că “La început a fost Cuvântul...”; Cuvântul S-a Întrupat apoi, “la plinirea vremii”; fie ca El să se sălăşluiască spre înnoire şi primenire şi în templul din noi. Fie-vă răgazul de veşnicie mai aproape, mai lin, mai înălţător, mai alb, mai ...tainic, vajnic, cucernic şi vrednic, frumos! Fie-vă praznicul luminos!

 Să aveţi un Crăciun binecuvântat!

Duminică, 21 noiembrie 2008, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Pr. prof. univ. dr. Valer Bel al cărui cuvânt de învăţătură îl regăsiţi  aici!
Duminică, 14 noiembrie 2008, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Pr. prof. univ. dr. Vasile Leb al cărui cuvânt de învăţătură îl regăsiţi aici!

Duminică,7 decembrie Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Decanul Fac. de Teologie Ortodoxă, al cărui cuvânt de învăţătură îl regăsiţi  aici!

După Vecernie, membrii corului de cameră "Psalmodia Transylvanica" al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj, dirijat de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu au susţinut un minunat concert in Parohia noastră la Biserica Nouă.

6 DECEMBRIE Sfântul Ierarh Nicolae - Arhiepiscopul din Mira Lichiei

Viaţa, acatistul si icoanele Sfântului Nicolae aici!

1 DECEMBRIE 2008 La multi ani România!!! La mulţi ani români!!!

30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel întîi chemat.

Viaţa, acatistul si icoanele Sfântului Andrei aici!

 Întreaga Parohie îi doreşte Părintelui Andrei Dutca şi celor ce poartă numele de Andrei sau Andreea un călduros "La mulţi ani!", multă sănătate şi viaţă lungă.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană al cărui cuvânt de învăţătură îl regăsiţi  aici!

Duminică, 23 noiembrie 2008, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru al cărui cuvânt de învăţătură îl regăsiţi aici!

Duminică, 16 noiembrie 2008, slujba   Vecerniei  a fost oficiată de către Preasfinţia Sa VASILE SOMEŞANUL, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Cuvântul de învăţătura al PS Vasile aici!

Vineri 7 nov 2008, după Vecernie, în Parohia noastră, la Biserica Nouă, in cadrul Bienalei de muzică AUGUSTIN BENA (2-9 noiembrie Cluj-Napoca), a avut loc un recital de muzică religioasă al ansamblului coral VOCITRANSILVANE - dirijor Adrian Corojan. Recitalul se găseşte aici!

* Doresc să-i mulţumesc d-lui Trică Traian pentru înregistrările oferite gratuit Parohiei noastre. Bunul Dumnezeu să-i dea multă sănătate si viaţă lungă!

26 octombrie 2008 - Hramul Bisericii noastre "Sfântul Dumitru"

În această Sfântă zi am avut bucuria de a-l avea in mijlocul nostru pe ÎPS Bartolomeu Anania  Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.  Înaltul Ierarh l-a hirotesit ca Iconom Stavrofor pe Păr. Paroh Iacob Cismaş pentru rodnica activitate desfăşurată.  Detalii aici!

 

 

Hram

Slujitori In memoriam Programul liturgic Comitete administrative Tinerii din Parohie Revista "Lumină lină" Viaţa Parohiei
Ştiri de ultima oră Învăţătura ortodoxă Activităţi Galerie foto Au nevoie de noi Link-uri utile Date de contact Prima pagină

      Maintenance & design by Gh. Dan Rasiga